Vuonna 2016 Suomessa oli yli 280 000 yritystä pois lukien maa-, metsä- ja kalatalouden yritykset. Näistä yrityksistä noin 93 prosenttia oli alle 10 hengen yrityksiä. Yritykset työllistävät suuren osan suomalaisista ja tuottavat palveluita sekä tuotteita monille meistä.
Oma yrittäjyyteni alkoi sattumalta ammattikorkeakoulun päätyttyä. Olin miettinyt valmistumisen jälkeistä työllistymistä ja kun olin Lahteen asettunut, eikä sopivaa työpaikkaa osunut kohdalle, ajattelin että oma työpaikka pitää sitten tehdä itse. Ilman sen suurempia valmisteluja perustimme yrityksen kahden muun osakkaan kanssa ja aloimme töihin. Monet asiat opittiin kantapään kautta, mutta siten ne jäivät ainakin hyvin mieleen.
Yrittäjyydessä on monta erilaista puolta
Yrittäjäksi ryhtymisestä on monta erilaista tarinaa. Näitä tarinoita löytyy netistä paljon esimerkiksi onnistunut.fi -sivustolta. Toisten kokemuksia kuuntelemalla oppii välttämään monia ongelmia ja pääsemään jossain asioissa nopeammin eteenpäin. Yrittäjillä on myös monia eri syitä olla yrittäjä. Joillekin se tarkoittaa vapautta, toisille mahdollisuutta rikastua. Minulle se on antanut mahdollisuuden kehittää toimintaa kokonaisvaltaisesti sekä luoda samalla työpaikkoja muille.
Joillekin yrittäjäksi lähteminen on itsestäänselvyys, toiset harkitsevat sitä pitkään, eivätkä välttämättä koskaan saa päätöstä tehtyä. Yrittäjän vapaus tuo mukanaan velvollisuuksia. Yrittäjänä ei voi syyttää muita siitä jos yritys ei pärjää, vaan siitä on itse pidettävä huolta. Kun voit itse päättää, joudut myös ottamaan vastuun päätöksistä. Tämän vastuun voi tietenkin jakaa ottamalla yritykseen mukaan muita osakkaita. Jos yrityksen perustaa useamman osakkaan kanssa, kannattaa varmistaa että kaikilla on samat ajatukset siitä miten liiketoimintaa viedään eteenpäin sekä sopia selkeät roolit muiden kanssa.
Suurissa yrityksissä on töissä paljon potentiaalisia yrittäjiä
Monissa suurissa yrityksissä on töissä henkilöitä, jotka miettivät yrittäjäksi ryhtymistä. He ovat ehkä kyllästyneet suuren yrityksen koneiston kankeuteen tai ovat keksineet jonkin idean uudenlaisen liiketoiminnan pohjaksi. Vakituisesta työpaikasta yrittäjäksi siirtyminen tuntuu kuitenkin usein liian suurelta askeleelta eikä tätä haavetta kovin helposti toteuteta. Näillä henkilöillä on usein pitkä työkokemus ja he voisivat tuoda omalla yrityksellään paljon uutta alalle. Näin kävi esimerkiksi Nokian huippuvuosien jälkeen, kun työntekijät jättivät tai joutuivat jättämään työpaikkansa ja perustivat omia yrityksiä.
Apua löytyy varmasti
Jos yrittäjyydestä ei ole aikaisempaa kokemusta niin apua löytyy varmasti. Monella paikkakunnalla on toimija, joka auttaa yrittäjiksi haluavia. Lahdessa yksi sellainen on Lahden Seudun Kehitys LADEC (ladec.fi). Nämä tahot auttavat esimerkiksi varmistamaan yritystoiminnan kannattavuuden sekä perustamaan itse yrityksen. Myös useat nykyiset yrittäjät ovat valmiita neuvomaan ja kertomaan kokemuksistaan yrittäjäksi haluaville. Kaikki apu kannattaa alussa ottaa vastaan, kaikkea ei tarvitse keksiä itse.
Jos et vielä ole yrittäjä niin mietitkö nyt uskaltaisitko sittenkin ryhtyä yrittäjäksi? Jos et ikinä yritä, et voi myöskään epäonnistua. Onhan sekin vaihtoehto, mutta samalla et voi ikinä onnistuakaan siinä.