Chatbot on sovellus, joka keskustelee käyttäjänsä kanssa ääni- tai tekstipohjaisesti ilman ihmisen apua. Se on tekoäly, joka ymmärtää viestejä ja vastaa niihin omatoimisesti. Ihmisten välisissä keskusteluissa käytetyt viestisovellukset, kuten WhatsApp ja Facebook Messenger, ovat luoneet pohjaa chatbottien yleistymiselle.
Chatbotteihin voi törmätä yritysten verkkosivuilla olevissa viestilaatikoissa. Ne vastaavat asiakkaiden yleisimpiin kysymyksiin ja vähentävät näin ihmisen tarvetta asiakaspalvelun toiminnoissa. Jos chatbot ei osaa vastata esitettyyn kysymykseen, se voi siirtää keskustelun ihmiselle tai välittää yhteydenottopyynnön oikealle henkilölle.
Markkinoilla on paljon chatbot -ratkaisujen tarjoajia. Vaihtoehtoja löytyy eri järjestelmistä sisäänrakennettuna sekä itsenäisesti toimivina sovelluksina. Valmista ratkaisua ostettaessa, kannattaa tarkistaa että se sopii haluttuun käyttötarkoitukseen. Ominaisuuksista kannattaa tarkistaa esimerkiksi tarvittavan kielten tuki, integraatioiden mahdollisuudet, tuetut kanavat, keskustelun ymmärtämisen taso sekä valmiiksi koulutetut sanastot.
Itse tehty chatbot
Chatbotin voi tehdä myös itse käyttämällä ilmaisia alustoja tai avoimen lähdekoodin ohjelmointikirjastoja. Tähän tarvitaan toki jonkin verran ohjelmointiosaamista, mutta ei niin paljon kuin voisi luulla. Monelta osin valmiita työkaluja löytyy ilmaisena verkosta. Ne kannattaa valita oman osaamisen sekä tavoiteltavan lopputuloksen mukaan.
Chatbottia rakentaessa ensimmäiseksi kannattaa valita kanava, jossa sen halutaan toimivan. Viestin vastaanottoon voidaan käyttää esimerkiksi WhatsAppia, Facebook Messengeria tai omille sivuille lisättyä viestilaatikkoa. Tämän jälkeen eri kanavista saatu sisältö välitetään chatbot -sovellukselle, joka pyrkii tulkitsemaan viestin sekä vastaamaan siihen. Lopuksi chatbotin luoma vastaus välitetään takaisin keskusteluun.
Ennen chatbotin käyttöönottoa se koulutetaan sisällöllä, joka voi olla vaikkapa suuri määrä elokuvien vuorosanoja. Yleensä vastausten halutaan kuitenkin olevan yrityksen asiakkaita auttavaa, jolloin tieto haetaan yrityksen tietovarastoista. Halutun tiedon sekä tekoälyratkaisun avulla saadaan luotua sisällön ymmärtämys sekä kyky vastata kysymyksiin.
Wit.ai palvelu
Facebookin Wit.ai on ilmainen verkossa toimiva palvelu, jota voi käyttää oman chatbotin toteuttamiseen. Koulutus tapahtuu palvelussa olevan tekstikentän avulla, johon syötetään ensin lause jonka jälkeen määritetään sanojen merkitys lauseessa. Koulutuksen jälkeen sovellus osaa tulkita lauseen sanat merkityksen mukaan ja niitä voi käyttää viestiin vastaamiseen.
Chatbotteja voi käyttää monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Niitä voi käyttää apuna kotona valojen sammuttamiseen tai yrityksissä asiakaspalvelun nopeuttamiseen. Mihin sinä käyttäisit omaa chatbottiasi?