Anna aivoille vapaa-aikaa

Oletko tuskaillut tilanteessa, jossa et pysty keskittymään tekemiseen edes hetkeksi ja unohtelet asioita? Elämä täyttää nykyään ihmisten ajan jatkuvalla tiedon virralla. Työn lisäksi ihmisten aivoja kuormittaa suuri asioiden tulva verkosta ja muista kanavista. Aivot eivät pääse rentoutumaan ja käsittelemään asioita missään vaiheessa.

Ihmiset ovat samalla tulleet riippuvaisiksi tiedosta. Useat käyttävät kännykkää niin autolla ajaessa kuin kaupungilla kävellessä. Aamulla herätessä avataan jokin laite ja katsotaan mitä yön aikana on tapahtunut. Jos kännykkään tulee viesti siihen pitää vastata heti. Kun yhteydet ja tieto kulkee aina mukana, se tuntuu pakottavan niiden jatkuvaan käyttöön.

Ihmiset pyrkivät olemaan läsnä, mutta eivät välttämättä ole läsnä siellä missä ovat fyysisesti.

Jatkuva kännykän käyttö voi aiheuttaa keskittymisvaikeuksien lisäksi uniongelmia. Kun nämä ongelmat kertyvät, ne muuttuvat helposti fyysisiksi. Ihminen on kokonaisuus, jonka eri toiminnot ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa. Onko kokoaikainen läsnäolo eri laitteiden välityksellä tuon kokonaisuuden ongelmien arvoista?

Kaikesta ei tarvitse tietää koko ajan. Televisiota tai tietokonetta ei tarvitse laittaa päälle kun pääsee töistä kotiin eikä kännykkää tarvitse katsoa ensimmäisenä aamulla. Kun tietotulvan katkaisee, aivoille jää aikaa levätä. Usein uudet ideat syntyvät juuri sillon, kun ulkoisten ärsykkeiden määrä on pienempi.

Ennen tämän kirjoituksen aloittamista mietin pitkään mistä aiheesta haluaisin kirjoittaa seuraavaksi. Kun en keksinyt aihetta, päätin että pidän tauon aiheen miettimisessä. Jo muutaman päivän jälkeen aihe tuli ilmiselvänä mieleen. Annoin aivoille aikaa ja ratkaisu syntyi nopeammin kuin pakotettuna. Anna sinäkin ajatuksille tilaa ja aikaa äläkä hukuta niitä tietotulvan alle!

Laita kännykkä kiinni. Lähde kävelemään luontoon. Olet tuon kävelylenkin jälkeen luultavasti paljon virkeämpi kuin sitä ennen.